5 tips voor een goed voorbereid sollicitatiegesprek!

Spannend…. Je bent uitgenodigd om op eerste gesprek te komen! Of het nou voor een baan is of voor een stage, een eerste gesprek is meestal een oriënterend gesprek. Hieruit wordt er gekeken of er gelijk een klik is en of jij goed in het team plaatje past. Het is daarom ook belangrijk dat jij goed voorbereidt bent en je huiswerk hebt gedaan.

Wij van Fashion Solution geven regelmatig webinars of trainingen als het gaat om solliciteren. The first blow is half the battle oftewel, een goed begin is het halve werk! Wij hebben voor jou 5 tips op een rij gezet zodat jij met een goed gevoel kunt beginnen.

TIP 1: Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie en de eerste indruk die je maakt. Door je goed te kleden toon je respect voor jezelf en je omgeving. Je zult zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen. Maar wat is “goed”? Stelregel is dat jij je prettig voelt in je kleding en dat het past bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Doe daarom altijd eerst je huiswerk van te voren, en stem je outfit daarop af!

TIP 2: Kom op tijd
Dit is nog wel even een dingetje hoor! Poe, poe. Kandidaten komen bij ons al regelmatig te laat maar laat staan als je bij een sollicitatiegesprek te laat komt. Wij zijn hier dan nog wel flexibel in maar dat is niet voor iedereen natuurlijk. Kom daarom ALTIJD op tijd. Beter iets te vroeg dan te laat!

TIP 3: Keep your head cool!
Neem voldoende rust in je gesprek en haal af en toe even goed adem. Je mag best gedreven overkomen, maar in een eerste gesprek is het vaak ook aftasten tussen werkzoekende en werkgever. Belangrijk hierbij is dat je jouw gesprekspartner(s) laat uitspreken voor je antwoord geeft. Wij begrijpen dat wanneer je nerveus bent dit te kort schiet. Stiltes zijn ook niet erg, je mag best even nadenken over het antwoord dat je wilt gaan geven.

“A job interview is not a test of your knowledge, but your ability to use it at the right time”

TIP 4: Denk in mogelijkheden
Je gesprekspartner kan jou vragen waartoe je bereid bent in je nieuwe baan. Het is belangrijk dat je bij deze vragen een positieve, flexibele en constructieve indruk maakt. Geef je grenzen in termen aan van wat je heel graag wilt doen en wat je wilt leren en groeien binnen het bedrijf, vertel nooit wat je liever niet wilt doen!

TIP 5: Sluit het gesprek altijd positief af!
Voordat je weggaat, geef altijd aan dat je het een fijn positief gesprek vond en vergeet niet nogmaals de hand te schudden. Zomaar weglopen is natuurlijk niet netjes. Je bedankt diegene voor de tijd en moeite! Wil je na je gesprek de aandacht nogmaals vestigen op jouw sollicitatie? Stuur een bedank mail na je sollicitatiegesprek en je onderscheidt je op een hele positieve en attente manier van de andere sollicitanten.

En vergeet jezelf niet te motiveren voordat je het gesprek in gaat. Kijk in de spiegel en herhaal tegen jezelf: You can do this, you can do this!

Kan je nog wel meer tips gebruiken? Of wellicht heb je tips nodig als het gaat om het schrijven van een goede motivatiebrief? Loop je vast bij het maken van een CV? Dan is TIP 6 onze sollicitatiegids. Bestel onze sollicitatiegids voor maar €11,- incl verzendkosten!

Terug naar de resultaten

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.