Let’s talk business with Manis | Interview door Julisca Groenewoud

LETS TALK BUSINESS..

 

Naam: Muriel Jansen
Opleiding: Artemis, modevormgeving
Leeftijd: 27 jaar
Functie: Designer/Owner Manis
Motto: ‘Werken om te leven, niet leven om te werken.’

 

THE START OF IT ALL..

 

“Het zat er echt gewoon al heel vroeg in. Op m’n tweede ging ik al met m’n oma’s tassen aan de haal, met haar hakken, schoenen en zonnebril op. Dan ging ik zo rond lopen. Ik wilde ook altijd in m’n moeders kledingkast, nou eigenlijk in iedereens kledingkast kijken toen ik klein was. Ik speelde ook heel erg veel met barbies en ik kon de hele dag door m’n barbies verkleden. Op een gegeven moment begon het dat ik kleding voor m’n barbies ging maken. Ik denk dat ik iets van 9 of 10 jaar was. Na een tijdje was ik te oud voor de barbies. Toen was ik dat een beetje zat en ging ik het voor mezelf proberen. Met m’n handen bezig zijn en letterlijk het vormgeven van stof, vormgeven van materiaal en vorm creëren dat is echt mijn specialiteit.”

“Manis is ontstaan omdat ik een baan wilde, maar niet voor een label achter een computer wilde belanden. Ik vond het heel belangrijk dat ik m’n baan wel kon uitvoeren, dat ik echt met m’n handen bezig was. Dat ik echt dingen kon vastpakken, kleur, materiaal, mooie combinaties kon maken. Ik kan wel goed in iemands anders visie ontwerpen, maar op een gegeven moment wordt het een beetje zo van ik ben eigenlijk degene die het bedenkt maar dan niet onder mijn naam. Dat vind ik dan eigenlijk lastig. Het begon ook dat ik heel vaak kleding aan het customizen was. Of dan maakte ik van een broek een trui of van een colbert een jurk. Dus toen was een beetje het idee begonnen van ik ga gewoon een collectie maken van kleding die ik vermaak tot andere kleding en daarbij ook eigen ontwerpen van gewoon nieuwe stoffen.”

MANI1

 

MANIS

“Er zit vaak een twist in mijn kleding of een soort grapje. Je moet verder kijken dan dat je normaal zou doen. Ik houd van aparte details en vooral van uniek zijn. Het moet flatteus zijn voor het vrouwelijk lichaam en daarbij is het nog het fijnste als het lekker relaxed is, easy going en lekker zit. Maar het moet iets interessants hebben, iets wat je aandacht trekt. Ik ontwerp voornamelijk voor vrouwen, dat is vooral vanuit een praktisch oogpunt. Ik ben zelf een vrouw en ik vind het heel makkelijk te kijken wat ik nou aan wil. Voor mannen vind ik dat lastiger in te schatten plus ik heb geen mannenlichaam waar ik mee kan werken. Maar mannenkleding vind ik ook leuk om te doen, maar dat doe ik dan eerder in opdracht dan op eigen initiatief. Ik ontwerp wat ik leuk vind en wat een beetje flatteus is voor een lichaam zoals ik heb. Maar ik vind het juist heel leuk dat diverse groepen mensen Manis leuk vinden, van iemand die heel zakelijk gekleed naar zijn werk gaat, iemand van mijn eigen leeftijd, tot een vrouw van 80. Ik vind het juist leuk als je je niet beperkt tot een kader.”

“De naam kwam eigenlijk voort uit een periode waarin ik sambal deed op alles, sambal manis. Ik was zo gek op die smaak. Het geeft je eten een beetje punch. Het is spicy maar ook weer zoet en ik dacht dat is nu eigenlijk precies mijn kleding. Het is comfortabel, lekker maar ook een soort van spicy. Er zit altijd wel een twist in. Ook betekent het lief, goedaardig. Het is een Indonesisch woord. De kleding word door mijzelf gemaakt en ook vaak van gerecycled materiaal, dus dat heeft ook weer verbinding met elkaar.”

“Mijn inspiratie haal ik eigenlijk uit van alles. Ik lees wel bladen, maar ook niet super veel. Ik heb in het atelier een muur vol met collages, maar eigenlijk kijk ik er nooit naar. Het hangt er meer voor de gezelligheid. Ik verander het ook niet zo vaak. Mijn echte inspiratie komt denk ik gewoon van de straat, vaak komt het alleen van een indicatie van iets, iets kleins. Dat kan juist weer voor een idee zorgen. Ik houd ook niet van direct kopiëren. Ik wil wel altijd m’n eigen twist eraan geven.”

“Ik ben enorm fan van Erykah Badu en zij inspireert mij ook in het ontwerpen. Zij is eigenlijk mijn muze, al is dat een beetje een groot woord. Maar zo werk ik wel af en toe dat ik muziek hoor en daar kleding bij bedenk. Ik vind haar wel een inspirerend persoon. Zij zou denk ik wel heel mooi Manis kleding kunnen dragen.”

 

FASHION MINDED

MANI2

 

ALL-TIME-FAVORITE

“Ik heb een roze trui daar ben ik helemaal weg van. Ik weet soms eigenlijk niet of hij nou lelijk of mooi is, maar hij is zo chill. Ik voel me er ook altijd heel stoer en nonchalant in en heel comfortabel. Het is een bubblegum rosé trui. Ik heb hem ooit gekocht bij Number Nine hier in Haarlem, maar ik koop eigenlijk helemaal niet vaak kleding.”

 

NEW TREND

“Soms denk ik wel eens ik wou dat ik gewoon in m’n pyjama kon lopen, het zit zo lekker. Maar je hebt tegenwoordig wel, een soort van pyjama stijl. Maar dat zijn dan weer zijde dingen, die zitten eigenlijk ook niet heel lekker. Jogging broeken kun je ook al dragen tegenwoordig, maar het wordt toch al soms een beetje te relaxed voor elke gelegenheid. Maar toch wel zoiets, gewoon iets heel comfortabels en dat het helemaal ok is.“

 

THREE MUSTHAVES EVERY LADY SHOULD HAVE

“Een little black dress, een goede broek. Ik kan mij heel erg storen, maakt niet uit of het een jeans is of een katoenen broek, maar als een broek niet goed zit. Als de pijpen veel te lang zijn of dat het kruis eigenlijk te laag hangt of hij niet goed aansluit om de taille. Het maakt zo’n groot verschil in je uitstraling, als je broek niet goed zit dan lijk je gelijk heel slonzig. Oh en een jas die je overal bij kan dragen. Jassen, ik heb echt iets met jassen. Het liefst maak ik heel erg veel jassen, maar dat kost heel erg veel tijd”

MANI3

 

IF YOU HAD TO CHOSE..

 

Stylish / Comfortabel

Zwart / Wit

Slim fit / Loose fit

 

 

 

FUTURE

 

“Een hele hoop mensen blij maken! Soms krijg ik een berichtje van een klant, toevallig van de week. Een klant die stuurde: ‘Ik krijg altijd zo veel complimenten als ik je kleding draag, het is echt super.’ Ze voelt zich dan ook op en top erin, dat is ook mijn doel. 

Af en toe vind ik het ook wel leuk om een modeshow te houden, of een eigen winkel, een soort van atelier / winkel. Waar ik de hele dag kan doorwerken en waar ik m’n kleding in kan verkopen. Dat klanten ook binnen kunnen komen en dat ze zeggen -’Oh dit vind ik geweldig, maar ik wil het eigenlijk net zo hebben’- en dat ik dat dan gelijk voor hen kan doen. Dat ik de hele dag aan mijn kleding kan werken en ondertussen kan verkopen.”

MANI4

 

 

 

 

TIP OF ADVICE..

 

“Het belangrijkste is dat je je eigen lijn volgt. Dat je je eigen ding blijft doen en dat je niet te veel met de massa meegaat. Want dan is er geen onderscheid meer te maken tussen jou en de rest, zorg dat je je kan onderscheiden.”

 

Kijk voor meer informatie over Manis op www.manis.nu of check de facebook pagina www.facebook.com/manisdesign.

Onze eigen Julisca Groenewoud houdt ons maandelijks op de hoogte over de laatste trends, beurzen en hip&happening binnen de Fashion branche! Volg onze Facebook Fashion Solution en onze twitter @bestfashionjobs om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

 

MANI5MANI6

Terug naar de resultaten